Om kunstterapi

 

Kunstterapi er en kreativ måde at forholde sig til sig selv på, ved hjælp af kunstens virkemidler. Det er således ikke et spørgsmål om at kunne male og tegne, men mere at forholde sig til de følelsesmæssige oplevelser der fremkommer under selve den skabende proces. Man går på denne måde uden om ordene, og udtrykker sig ved hjælp af farver, former og intuition.

 

På denne måde optræder billedet som et mellemled mellem bevidstheden og det ubevidste. En sådan bro mellem den indre og den ydre virkelighed er ofte nødvendig, hvis vi skal have mod til forandringer i vores liv.

 

Gennem det skabende arbejde og en dialog med terapeuten, støttes den enkeltes udviklingsproces. Her kan uhensigtsmæssige reaktioner og handlemønstre bearbejdes, og i stedet synliggøre og frigøre den enkeltes ressourcer og potentialer.

Kunstterapi i Danmark

Hvad er kunstterapi?

I Danmark har kunstterapien endnu ikke helt vundet indpas i det mere etablerede system (som i f.eks. England og USA, hvor kunstterapi tilbydes til patienter på lige fod med andre psykologiske og psykoterapeutiske tilbud).

 

Men vi er godt på vej - bl.a. støttet op af to nyere, danske Ph.d. afhandlinger om kunstterapi (2011 og 2014), flere uddannelsesteder og ikke mindst de mange aktive kunstterapeuter i hele landet.

 

Kunstterapeuterne i Danmark har en forening FIKT (Foreningen for Integrativ Kunstterapi), hvor man også finder en liste over de enkelte tilmeldte kunstterapeuter, fordelt geografisk.

 

Hvem kan bruge det?

Alle kan benytte kunstterapi, der behøves ingen kreative eller kunstneriske forudsætninger, blot en lyst til at benytte sig af denne måde at forholde sig til sig selv og verden på.

Kunstterapi og børn

Kunstterapien tager udgangspunkt i, at ord ikke altid slår til. Især hos børn er dette aktuelt, da de ikke har de samme ord, erfaringer og referencerammer som den voksne. Ved at arbejde med de kreative medier, kan børn udtrykke sig kreativt og legende, og i en dialog med kunstterapeuten blive bedre til at bearbejde evt. psykiske problemer og finde sine egne ressourcer frem.

I kunstterapi med børn, anvendes en forholdsvis forsigtig og meget lidt intervenerende tilgang. Metoden er tilpasset efter erfaringer og mentoring af den engelske kunstterapeut Trevor Jeavons, som i mange år har arbejdet med psykisk syge børn og unge i England.

 

Trevor Jeavons

Trevor Jeavons er senior kunstterapeut på Eaglestone Health Centre, Department of Child and Adolescent Psychiatry, The Hospital Campus, Eaglestone, Milton Keynes, England. I de sidste 30 år har han undervist i Storbritannien, Island, Norge, Schweiz, Portugal, Israel og Danmark. I Storbritannien, Danmark og Norge underviser Trevor Jeavons på kunstterapi uddannelsen, bl.a. på Institut for Kunstterapi, Gadbjerg.

Trevor har skrevet bogen "Healing art and young people.

 

Kunstterapeutisk.dk ved Helle Jensen CVR: 36650192 © 2014 All Rights Reserved